Ekonomi

Çin’in ekonomik toparlanması yatırımcıların sabrını zorluyor

Çin’in hisse senedi piyasalarında çıkarları olan yatırımcılar, ülkenin ekonomik toparlanmasının gecikme belirtileri göstermesi nedeniyle uzun süreli bir belirsizlik dönemiyle karşı karşıya. Pazartesi günü açıklanan son veriler, Çin ekonomisinin hedeflenenin altında büyüdüğünü, zayıf emlak sektöründe bir iyileşme olmadığını ve harcama yapmakta tereddüt eden bir iç tüketici tabanı olduğunu ortaya koyuyor. Bu ortam, bu yıl %1’in biraz üzerinde mütevazı bir artış gösteren hisse senedi piyasasını canlandırabilecek önemli bir toparlanma için uzun bir bekleyişe işaret ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Rayliant Global Advisors’ın kıdemli bir genel müdürü, Çin hisse senetlerine yapılan yatırımı, yüksek kazanç potansiyeli olan ve değeri düşük hisse senetlerinin seçilmesini içeren değer yatırımına benzeterek yatırımcıların yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi. Fiyatların yükselmesi gerektiğini ancak zamanlamanın belirsizliğini koruduğunu kabul ediyor.

Bu yılın başlarında Pekin’den gelen destek önlemlerinin teşvik ettiği bir rallinin ardından, gösterge CSI300 Endeksi geçtiğimiz ay 3.400-3.500 aralığında sabitlendi. Şanghay Bileşik Endeksi de Mayıs ayında gördüğü sekiz ayın zirvesinden %6’dan fazla düşerek geriledi.

Yatırımcıların umutları başlangıçta piyasa düzenleyicisi liderliğinde bir değişikliği de içeren destek önlemleriyle artmıştı, ancak kırılgan ekonomik toparlanma ve devam eden emlak krizi, Avrupa Birliği ile ticari sürtüşmeler ve ABD ile devam eden anlaşmazlıklar da dahil olmak üzere jeopolitik gerilimlerle birleşerek piyasa üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

M&G Investments çoklu varlık yatırım direktörü, Çinli yetkililer ve merkez bankası toparlanma yönünde adımlar atarken, küresel yatırımcıların aradığı kararlı eylemi gerçekleştiremediklerine dikkat çekti. Jeopolitik belirsizlikler görünümü daha da gölgeleyerek yatırımcıların ihtiyatlı davranmaya devam etmesine yol açıyor.

Bu zorluklara rağmen, bazı yatırımcılar Çin piyasasının düşük değerlemelerine ve özellikle ileri teknoloji ve imalat gibi sektörlerdeki güçlü temellerine ilgi duyuyor. Şangay gösterge endeksi, S&P 500 endeksi, Japonya Nikkei ve Hindistan piyasasından önemli ölçüde daha düşük bir fiyat-kazanç (PE) oranıyla işlem görmektedir.

North of South Capital EM fonunun ortağı ve portföy yöneticisi, Çin hisse senetlerindeki yatırım fırsatlarını kabul etmekle birlikte makroekonomik ve politika riskleri nedeniyle temkinli davranıyor. Çin piyasasında biraz düşük ağırlıkta ancak değerlemelerin daha yüksek olduğu önceki yıllara kıyasla daha az ağırlıkta.

Northbound Connect programı aracılığıyla yabancı yatırım akışları, Çin hisse senetlerine girişlerin 2023’teki 43,7 milyar yuan’a kıyasla bugüne kadar 37,6 milyar yuan’a (5,18 milyar dolar) ulaştığını gösteriyor.

Genel olarak, bazı yatırımcılar Çin’e ilişkin karamsarlığın zirvesini geride bırakmış olsa da, birçoğu hala daha net bir iyileşme işareti bekliyor. Rayliant temsilcisi, olumsuz hava ve ekonomik toparlanmadaki yanlış başlangıçlar göz önüne alındığında Çin’de yatırım yapma deneyimini zorlu olarak tanımlarken, halihazırda piyasaya yatırım yapmış olanlar sabırlarının sınandığını görüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

silifkeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu